S20434/88 SE jch Fenga's Birk

Birk föddes 12 februari 1988 och var Håkans första fågelhud. Tanken var att bara använda honom till jakt men Håkan blev övertalad av uppfödaren att gå på jaktprov, vilket Håkan inte ångrade! 

Birk fick en imponerande meritlista under sina år på jaktprov. Han var en liten men otroligt stark och uthållig hund vilket gjorde honom till en jaktmaskin som nästan alltid var i fågel som han hanterade på ett rappt och precist sätt.

Birk startade sin jaktprovsverksamhet 1989 med ett 2:a pris och två 1:a pris i Ukl med Hp under första säsongen. Dom premierna gjorde att han blev Årets Unghund i Hundklubben Dundret, Årets Hanhund i ÖNFK och Årets Fjällhund i ÖNFK.

På vårprovet i Abisko 1990 fick han 1 Ökl Hp. Två år senare placerade han sig 3:a Hp på Vinter SM i Abisko vilket var hans första SM placering. Andra placeringen på Fjäll SM kom under hösten samma år då han återigen placerade sig som 3:a.

1993 vann Birk segrarklassen i Pirttivuopio med cert och de året blev han för andra gången Årets Fjällhund, Årets Hanhund och Klubbmästare i ÖNFK.

1994 fick han återigen titeln som Årets Hanhund i ÖNFK efter några premieringar i segrarklass.

1995 vann han 3:e gången segrarklassen och tog sitt andra cert. Även det året fick han utmärkelsen Årets Hanhund och Årets Klubbmästare i ÖNFK och Årets Klubbmästare i Hundklubben Dundret.

1997 var Birks år! Under våren nådde vi målet då Birk vann Vinter SM i Abisko med 1 Skl Hp, Cert och CACIT och blev därmed Svensk Jacktchampion. 
Samma år på hösten blev Birk uttagen till landskampen. Som en av fyra hundar fick han den stora äran att tävla i det vinnande laget mot de andra nordiska länderna, Sverige segrade!

När Fjäll SM gick på Dundret 1998 gjorde Birk sin sista start på jaktprov , 10 år gammal. Birk tog sig till final men förbröt sig då han knallapporterade partnens ripa och åkte ut. En ändå härlig avslutning på hans fantastiksa jaktprovskarriär :)